کمر درد ها عموما به دو دسته حاد و مزمن تقسیم بندی میشوند .
در کمردرد های مزمن که غالبا به فیزیوتراپی مراجعه میکنند بیرون زدگی های دیسک کمر شایعترین هستند که 98 درصد اینها هم بیرون زدگی های دیسک بین مهره های L4-L5 وl5-s1 میباشد.
با توجه به عصبی که تحت فشار قرار می گیرد محل درد متفاوت است اگر دیسک بین مهره سوم و چهارم کمری بیرون زدگی پیدا کند عصب توجه به عصبی که تحت فشار قرار می گیرد محل درد متفاوت است اگر دیسک بین مهره دوم و سوم کمری بیرون زدگی پیدا کند عصب L3تحت فشار قرار میگیرد و درد و گزگز و مور موردر ناحیه جلوی ران احساس میشود.
فشار روی عصب چهارم کمری (بیرون زدگی دیسک سوم و چهارم کمری)باعث بروز درد و گزگز و مور موردرناحیه خارجی ران و ساق میشود.
فشار روی عصب پنجم کمری (بیرون زدگی دیسک چهارم و پنجم کمری)باعث بروز درد و گزگز و مورمور درناحیه خارجی ران و ساق ثا انگشت شست پا میشود.
فشار روی عصب اول خاجی S1(بیرون زدگی دیسک بین مهره پنجم کمری و اول خاجی) باعث درد و گزگز و مور مور در پشت ران و ساق تا انگشت کوچک پا میشود.
این جدول نشان می دهد که فشار بین دیسکی در حالت نشسته و خم شده به جلو (slump posture ) یشترین میزان را دارد بنابراین در هنگام نشستن باید صاف بنشینیم و باسن به تکیه گاه صندلی نزدیک باشد و با یک بالشتک کوچک قوس کمر را پر کرد.
در جدول دیگرهم فشاربین دیسکی در وضعیتهای دینامیکی نشان داده شده و مشخص کرده بیشترین فشار بین دیسکی در وضعیت بلند شدن از حالت خوابیده ( sit up) میباشد بنابر این چه فرد سالم چه مبتلا به کمردرد باید در هنگام بلند شدن ابتدا به پهلو بخوابد و پاها را از تخت آویزان کند و با کمک دستها بلند شود.
.پارگیهای دیسک بسته به این که در چه مرحله ای باشد علایم متفاوتی دارند .
اگر هسته دیسک فقط فیبرهای محافظ دور خود را پاره کرده باشد درد فقط در کمر احساس میشود.(مرحله اول)
اگر هسته دیسک تا انتهای فیبرهای محافظ (آنولوس) را پاره کرده باشد درد در کمر و پا داریم ولی درد کمر زیادتر از پا است وبیمار بیشتر از کمردرد شاکی است تا درد اندام تحتانی.(مرحله دوم)
اگر هسته دیسک آخرین لایه محافظ را پاره کند و به کانال نخاعی نفوذ کند درد در کمر و پا داریم که در پا درد بیشتری داریم ودر حین معاینه ،بیماراز درد اندام تحتانی شاکی است تا کمر.(مرحله سوم)
اگرتکه ای از هسته دیسک در کانال نخاعی بیافتد ( fragmentation or sequestration )درد بیشتر در پا داریم و درد کمر به ندرت داریم.(مرحله چهارم)
متاسفانه به علت اینکه فیبرهای اولیه محافظ هسته دیسک دارای عصب نمی باشند در شروع پارگی دیسک درد نداریم و وقتی که تعداد زیادی فیبر محافظ پاره شوند درد احساس میشود.
در بیماران کمردردی که هنوزاختلالات حسی (گز گز و مور مور ) داریم نشان از این است که فشار روی میلین عصب است و آکسون عصب سالم است وبه درمان فیزیوتراپی جواب می دهد.
در بیماران کمردردی که اختلالات حرکتی مثل عدم توانایی راه رفتن روی پنجه پا یا پاشنه پا دارند نشان از فشار روی آکسون است که عموما به فیزیوتراپی جواب میدهد و درمان پذیر است.
فیزیوتراپیست از طرق مختلفی از جمله الکتروتراپی،لیزر تراپی،مگنت تراپی،موبیلیزاسیون عصب،تمرین درمانی،ماساژ درمانی،آزاد سازی عضلات درگیراز طریق سوزن خشک یا ماساژ بیمار را درمان میکند.
در بیماران کمردردی که کنترل ادرار و مدفوع مشکل پیدا کرده جراحی نیاز است تا فشار از روی عصب برداشته شود. بعد از جراحی برای جلوگیری از چسبندگی های ناحیه جراحی و جلوگیری از ضعف عضلات انجام فیزیوتراپی ضروری است.